Yoga school Dharma

 

Betekenis tekst op de kei: Groet aan de juweel in de lotus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Om mani padme hum.

Deze mantra heeft vele betekenissen. De belangrijkste is "Groet aan de juweel in de lotus". Om = Groet, Mani = Juweel, Padme = Lotus and Hum = standaard afsluiting van een mantra.

 
"Om Mani Padme Hum", beschreven in de Tibetaanse taal op een rots in de buurt van het Potala in Tibet.
"Om Mani Padme Hum", beschreven in de Tibetaanse taal op een rots in de buurt van het Potala in Tibet.
"Om Mani Padme Hum"
"Om Mani Padme Hum"

"Om mani padme hum" is een mantra binnen het Boeddhisme en waarschijnlijk de bekendste van allemaal. Het is de zeslettergrepige mantra van de Avalokiteshvara, bodhisattva van compassie. Van de mantra wordt gezegd dat het zien dezelfde werking heeft als het uitspreken van de mantra.

De mantra wordt geassocieerd met de vier-armige Shadakshari vorm van Avalokiteshvara. Verschillende lama's zoals de Dalai Lama en Karmapa worden gezien als incarnatie van Avalokiteshvara en maken het daarom zo belangrijk. Hierbij moet worden opgemerkt dat de lamas niet Avaloketishvara zijn, maar dat Avaloketishvara door hen werkt en daarom wordt het aan meerdere lamas toegeschreven.

 

Uitspraak

De volgende link bevat de uitspraak zoals het in Tibetaans wordt gedaan: Wave Formaat en Real Audio Formaat. In India en andere plaatsen is de uitspraak verschillende. Met name padme en peme en hum en hung zijn regionale verschillen.

De volgende transliteraties worden gebruikt:

 

Betekenis

Deze mantra heeft vele betekenissen. De belangrijkste is "Groet aan de juweel in de lotus". Om = Groet, Mani = Juweel, Padme = Lotus and Hum = standaard afsluiting van een mantra. Mantras beginnen in het algemeen met Om en eindigen meestal met Hum or Hung.

 

Terug naar begin pagina